Contact Centraal

Decanen voeren met regelmaat gesprekken met leerlingen. De ervaren gespreksvoerder heeft de ”gewone keuzegesprekken” wel onder de knie. Maar soms kom je als decaan leerlingen tegen bij wie het gesprek niet makkelijk loopt, waarbij je het gevoel hebt: hier is meer aan de hand. Ze geven keurig antwoord op al je vragen en zijn best bereid mee te denken. Toch bereik je niet wat je zou willen bereiken in het gesprek, namelijk: dat de leerling zelf aan het nadenken gaat over de eigen keuzes. Hoe breng je diepgang aan in zo’n gesprek?

In deze masterclass komen principes uit de psychologie en transactionele analyse naar voren die je als schooldecaan/loopbaanbegeleider kunt gebruiken om een inschatting te maken: wat voor ”type” zit er voor me en hoe kan ik mijn vragen zó formuleren dat ze de ander prikkelen en uitnodigen zelf aan het werk te gaan. Welke gevoelens/gevoeligheden liggen aan de oppervlakte en hoe breng ik die in het gesprek zonder de psycholoog uit te hangen? Je leert bewust gebruik te maken van je kennis én je intuïtie om snel tot de kern van de vraag door te dringen en een nog effectiever gesprek te voeren.

De masterclass levert je meer kennis van de psychologie van persoonlijkheidsstructuren op, leert je diagnostisch te werken met datgene wat je intuïtief al opmerkt en aanvoelt en verfijnt je capaciteiten om de leerling in beweging te krijgen. Verder onderzoek je naast de persoonlijkheidsstructuur van de leerling met wie je werkt, ook je eigen patronen en voorkeuren en wat die betekenen voor je begeleiderschap en de interactie met de leerling.

De tweedaagse masterclass is bij uitstek geschikt voor ervaren decanen en leerlingbegeleiders die zich willen blijven ontwikkelen en hun eigen aanpak scherp willen stellen.

Ervaringen van eerdere deelnemers:

"Een van de beste cursussen die ik ooit gevolgd heb: heel gevarieerd, want veel verschillende werkvormen. Vooral doen/ervaren en dan de theorie er zelf bij bedenken/beredeneren met je medecursisten, waardoor het blijft hangen. Heldere, overzichtelijke theoretische kaders die door zeer ervaren professionals uitgelegd en voorgedaan worden. Speels, energiek, open, nieuw en afwisselend. Prachtige omgeving met voldoende rustmomenten in het programma om het intensief oefenen te laten bezinken. Meteen op de werkvloer toe te passen. Goede intake en uitgebreide nazorg!"

”Als je wilt leren wie je als coach/loopbaanbegeleider bent en jezelf verder wilt ontwikkelen, dan is de training van Contact Centraal iets voor jou. Ik heb nu de handvatten om daadwerkelijk echt  contact te maken met de leerling om vervolgens samen een (loopbaan)gesprek te voeren waarbij de leerling eigenaar blijft van zijn vraag.”

​De masterclass wordt verzorgd door Karin Hofman en Annemiek Jonker. Zij zijn beiden ervaren leerling-, student- en keuzebegeleider en trainer.


Trainingsinformatie:

 voor wie

 ervaren decanen havo en vwo en leerling- en studentbegeleiders

 data

 Wanneer je je belangstelling voor deze training op info@contactcentraal.nl   kenbaar maakt, word je op de hoogte gesteld van de nieuwe data.

 tijd

 donderdag 10.00 – 22.00 uur en vrijdag 10.00 – 17.00 uur

 locatie

 Centrum Athanor in Lochem

 deelnemerskosten

 € 900 voor twee cursusdagen en inclusief overnachting, koffie/thee en maaltijden

 aanmelden

 via www.contactcentraal.nl

 plaatsing

 in volgorde van aanmelding

 meer informatie

 info@contactcentraal.nl en www.contactcentraal.nl