Startende decanen

In deze basiscursus voor startende decanen havo/vwo staat de praktijk centraal. Je wordt tijdens de eerste twee cursusdagen wegwijs gemaakt in het decanenwerk. Samen met nieuwe collega’s die veelal dezelfde vragen hebben en ook behoefte hebben aan het uitwisselen van de eerste ervaringen. Je bouwt dus meteen aan een netwerk dat voor decanen zo belangrijk is. Vragen over deze of andere cursussen van de VvSL, neem dan contact op met Annemieke Logtmeijer en Lobke Allersma via professionalisering@vvsl.nl.

Inhoud
Als startende decaan komt er enorm veel op je af én komen de vragen. Wat zijn mijn taken? Hoe word ik wijs uit al die opleidingsmogelijkheden en wat moet ik daarvan eigenlijk weten? Hoe ziet het LOB-programma op mijn school er uit? Wat is daarin mijn rol en wat doen anderen? Hoe besteed ik de uren die ik voor het decanaat beschikbaar heb? Wat zijn goede informatiebronnen om te gebruiken? En zo zijn er nog heel wat andere vragen te bedenken. Vragen die (ogenschijnlijk) direct om een antwoord vragen. Onderwerpen tijdens de eerste twee cursusdagen:

  • De taken van de decaan en de taakverdeling binnen de school.
  • Hoeveelste lijns ben je en wat betekent dat voor jouw taken?
  • Het werken met informatie en informatiebronnen waaronder webpagina’s en internetbronnen. Wat gebruik je en waarvoor gebruik je ze?
  • Kiezen is een proces. Hoe begeleid je leerlingen bij hun keuzeproces? Hoe organiseer je dat op school? Wat doe je zelf en wat doen anderen?
  • De wereld van het hbo en wo.
  • Het werken met een methode en het gebruik van testen. Wat beoog je daarmee? Welke resultaten boek je ermee en welke begeleiding is erbij nodig?

De derde cursusdag wordt gebruikt om op basis van de ervaringen in de decanaatspraktijk verdere informatie op te doen. Deze dag wordt ingevuld aan de hand van de vragen van de deelnemers.

Voor wie
Startende decanen havo en vwo

Voorkennis
Voor deze cursus heb je geen specifieke voorkennis nodig. Wel kun je als voorbereiding de gratis online training: Kennismaking met LOB (vo) volgen.

Mogelijke vervolgstappen

  • Online leergang LOB
  • Gespreksvoering met de focus op LOB
  • Hoe werkt studiekeuze?


DATA
GROEP 1: 24-9, 8-10 & 17-12
GROEP 2:
GROEP 3:
Plaatsing in volgorde van aanmelding. 

TIJDSTIP
09.30 tot 16.30 uur 

LOCATIE
Cursus- en Vergadercentrum Domstad in Utrecht

KOSTEN
€ 650,- voor leden
€ 750,- voor niet-leden

TRAINER
Martine Buysen

AANMELDEN
Inschrijven groep 1
Inschrijven groep 2
Inschrijven groep 3


Over de trainer
De cursus wordt gegeven door Martine Buijsen, een ervaren decaan en trainer. Martine is ruim tien jaar werkzaam als decaan havo/vwo op SG Were Di in Valkenswaard. Na haar medewerking aan het project Stimulering LOB is zij door de VO-raad erkend als LOB-adviseur. Vanuit haar eigen bedrijf LOB 123 geeft Martine de post-hbo-opleiding De decaan als loopbaancoach. Martine kent dus niet alleen alle ins en outs van de dagelijkse praktijk van de decaan en het decanaat, maar zij heeft ook veel ervaring in het adviseren, opleiden en trainen van decanen.

Martine_Buysen.jpg