Startende decanen

Als startende decaan komt er enorm veel op je af én komen de vragen. Wat zijn mijn taken? Hoe word ik wijs uit al die opleidingsmogelijkheden en wat moet ik daarvan eigenlijk weten? Hoe ziet het LOB-programma op mijn school er uit? Wat is daarin mijn rol en wat doen anderen? Hoe besteed ik de uren die ik voor het decanaat beschikbaar heb? Wat zijn goede informatiebronnen om te gebruiken? En zo zijn er nog heel wat andere vragen te bedenken. Vragen die (ogenschijnlijk) direct om een antwoord vragen.

In deze basiscursus voor startende decanen havo/vwo staat de praktijk uiteraard centraal. Je wordt tijdens de eerste twee cursusdagen wegwijs gemaakt in het decanenwerk. Samen met nieuwe collega’s die veelal dezelfde vragen hebben en ook behoefte hebben aan het uitwisselen van de eerste ervaringen. Je bouwt dus meteen aan het netwerk dat voor decanen zo belangrijk is.

Onderwerpen tijdens de eerste twee cursusdagen:

  • De taken van de decaan en de taakverdeling binnen de school. Hoeveelste lijns ben je en wat betekent dat voor jouw taken?
  • Het werken met informatie en informatiebronnen waaronder webpagina’s en internetbronnen. Wat gebruik je en waarvoor gebruik je ze?
  • Kiezen is een proces. Hoe begeleid je leerlingen bij hun keuzeproces? Hoe organiseer je dat op school? Wat doe je zelf en wat doen anderen?
  • De wereld van het hbo en wo.
  • Het werken met een methode en het gebruik van testen. Wat beoog je daarmee? Welke resultaten boek je ermee en welke begeleiding is erbij nodig?

De derde cursusdag wordt gebruikt om op basis van de ervaringen in de decanaatspraktijk verdere informatie op te doen. Deze dag wordt ingevuld aan de hand van de vragen van de deelnemers.

De cursus wordt gegeven door Annemiek Jonker, een deskundige op vakinhoud en het geven van trainingen. Annemiek verzorgde 15 jaar lang trainingen voor decanen en mentoren aan de Universiteit Utrecht. Ze is zelf twee jaar parttime decaan geweest en heeft veel kennis van keuzevraagstukken door haar werkervaring als voorlichtster, aansluitingscoördinator en keuzebegeleidster.

Cursusinformatie:

voor wie

decanen havo en vwo

data

op donderdagen

tijd

10.00 – 16.00 uur

locatie

Cursus- en vergadercentrum Domstad in Utrecht

deelnemerskosten

€ 650 voor drie cursusdagen en inclusief alle cursusmaterialen, een reader, koffie/thee en lunchbuffet. Niet-leden betalen € 700.

aanmelden

is momenteel niet mogelijk

plaatsing

in volgorde van aanmelding

meer informatie

secretaris@vvsl.nl