Startende decanen

Als startende decaan komt er enorm veel op je af én komen de vragen. Wat zijn mijn taken? Hoe word ik wijs uit al die opleidingsmogelijkheden en wat moet ik daarvan eigenlijk weten? Hoe ziet het LOB-programma op mijn school er uit? Wat is daarin mijn rol en wat doen anderen? Hoe besteed ik de uren die ik voor het decanaat beschikbaar heb? Wat zijn goede informatiebronnen om te gebruiken? En zo zijn er nog heel wat andere vragen te bedenken. Vragen die (ogenschijnlijk) direct om een antwoord vragen.

In deze basiscursus voor startende decanen havo/vwo staat de praktijk uiteraard centraal. Je wordt tijdens de eerste twee cursusdagen wegwijs gemaakt in het decanenwerk. Samen met nieuwe collega’s die veelal dezelfde vragen hebben en ook behoefte hebben aan het uitwisselen van de eerste ervaringen. Je bouwt dus meteen aan het netwerk dat voor decanen zo belangrijk is.

Onderwerpen tijdens de eerste twee cursusdagen:

  • De taken van de decaan en de taakverdeling binnen de school. Hoeveelste lijns ben je en wat betekent dat voor jouw taken?
  • Het werken met informatie en informatiebronnen waaronder webpagina’s en internetbronnen. Wat gebruik je en waarvoor gebruik je ze?
  • Kiezen is een proces. Hoe begeleid je leerlingen bij hun keuzeproces? Hoe organiseer je dat op school? Wat doe je zelf en wat doen anderen?
  • De wereld van het hbo en wo.
  • Het werken met een methode en het gebruik van testen. Wat beoog je daarmee? Welke resultaten boek je ermee en welke begeleiding is erbij nodig?

De derde cursusdag wordt gebruikt om op basis van de ervaringen in de decanaatspraktijk verdere informatie op te doen. Deze dag wordt ingevuld aan de hand van de vragen van de deelnemers.

De cursus wordt gegeven door Martine Buijsen, een ervaren decaan en trainer. Martine is ruim tien jaar werkzaam als decaan havo/vwo op SG Were Di in Valkenswaard. Na haar medewerking aan het project Stimulering LOB is zij door de VO-raad erkend als LOB-adviseur. Vanuit haar eigen bedrijf LOB 123 geeft Martine de post-hbo-opleiding De decaan als loopbaancoach. Martine kent dus niet alleen alle ins en outs van de dagelijkse praktijk van de decaan en het decanaat, maar zij heeft ook veel ervaring in het adviseren, opleiden en trainen van decanen.


Cursusinformatie:

 voor wie

 decanen havo en vwo

 data

Startende decanen groep 1
20 juni, 12 september, 10 oktober (19 december reservedag)

Startende decanen groep 2
21 november, 5 december, 16 januari (30 januari reservedag)

Startende decanen groep 3
19 maart, 16 april, 14 mei (4 juni 2020 reservedag)

 tijd

 10.00 – 16.00 uur

 locatie

Cursus- en vergadercentrum Domstad in Utrecht

 deelnemerskosten

€ 650 voor drie cursusdagen en inclusief alle cursusmaterialen, een reader, koffie/thee en lunchbuffet. Niet-leden betalen € 750.

 certificaatna deelname aan de drie cursusdagen wordt een VvSL-certificaat van deelname uitgereikt

 aanmelden

 Inschrijven groep 1

 Inschrijven groep 2

 Inschrijven groep 3

 plaatsing

 in volgorde van aanmelding

 meer informatie

 professionalisering@vvsl.nl